Paikallista kulttuuria ja hamamia

Hei!

Kirjoittaessani tätä blogia katselen samalla kaistaletta Kultaistasarvea, vesistöä joka jakaa euroopanpuoleisen kaupungin kahtia. Etelässä on vanha Konstantinopoli ja pohjoisessa uudempaa Istanbulia.

Näkymä keittiön ikkunasta

Näkymä keittiön ikkunasta

Vaikka kaupunki on täynnä kaikkea historiallista nähtävää, mielestäni hienoin nähtävyys on kuitenkin lauttamatka Bosporin salmen yli. Tämä salmi on Euroopan ja Aasian mantereiden raja, ja Istanbul jatkuu kummallekin mantereelle silmänkantamattomiin. Muutama päivä sitten kun matkustimme lautalla Üsküdariin, muutamat porukastamme astuivat ensimmäistä kertaa Aasian mantereelle. Lienee ikimuistoinen hetki.

Lautalla. Taustalla Eurooppa, selän takana Aasia

Lautalla. Taustalla Eurooppa, selän takana Aasia

Pojat pönöttää lautalla

Pojat pönöttää lautalla

Eilen päästiin erään suomalaisperheen kotiin kyläilemään. Ohjelmassa oli hyvää ruokaa ja opetusta turkkilaisesta kulttuurista, erityisesti naisen asemasta. Länsimaalaisena ei voi täysin ymmärtää paikallisen kulttuurin piirteitä, jotka poikkeavat suuresti omista näkemyksistämme. Mutta onneksi tällaiset kulttuuripläjäykset avartavat maailmankuvaa. Päivän päätteeksi pääsimme vielä pelaamaan jalista, uimaan, saunaan ja hamamiin. Hamam on turkkilainen ”sauna”, joka on lämmin kivinen huone, jossa voit pötkötellä lämpimän kiven päällä ja huljutella vettä ympäriinsä. Aika leppoisaa puuhaa.

Tänään on ollut siivouspäivä, sillä saamme kohta vieraita. Illalla Suomesta saapuu kymmenkunta koulukaveriamme eli normi PK. Onpas lystiä nähdä ystävämme yli kuukauden tauon jälkeen. PK:laiset ovat seuranamme viikon verran ja kiertelemme yhdessä Ibulin vilskeessä.

Galatan torni on hyvä maamerkki. Tämän hetkinen kotimme on lähes tornin juuressa

Galatan torni on hyvä maamerkki. Tämän hetkinen kotimme on lähes tornin juuressa

Terkkui!

-Piippolan vaari